La ce să ne așteptăm de la 2024?

Fii la curent cu evenimente bursiere importante, din primele luni ale anului 2024, cu noul nostru Raport de perspective pentru 2024

 

Descarcă Raportul special și descoperă:

 

  • Care sunt perspectivele pentru evoluția mărfurilor?
  • Este 2024 anul sfârșitului inflației?
  • Va putea Wall Street să mențină creșterea inițiată de Inteligența Artificială?
  • La ce să ne așteptăm cu privire la situația geopolitică?
Descarcă raportul

Context macroeconomic și geopolitic

Contextul economic este fundamental pentru orice investitor, indiferent dacă este axat pe termen scurt sau lung. În ultimii ani a crescut și importanța tendințelor geopolitice. Din acest motiv, începem raportul nostru prin a oferi o perspectivă asupra situației economice și geopolitice.


Vom avea parte de un “soft landing”?

Situația economică din ultimii ani a fost foarte volatilă. Un ciclu economic deja matur a fost întrerupt de pandemia COVID și de tot ceea ce a urmat: stimulente masive, inflație și creșterile dobânzilor care au rezultat. Este de înțeles că au existat temeri cu privire la înăsprirea politicilor monetare care ar putea duce la recesiune, iar aceste temeri au avut un impact semnificativ asupra piețelor. Cu toate acestea, până în prezent, încetinirea economică a fost limitată, iar unii indicatori sugerează că deja o parte a acesteia a fost depășită.

Acest lucru este valabil pentru indicatorii activității mediului de afaceri, dar mai presus de orice, cererea de consum a rămas ridicată. Da, vânzările reale din ultimii doi ani au fost mai mult sau mai puțin aceleași, dar acest lucru este încă peste tendința pe termen lung, deoarece cifrele din 2021 au fost umflate de stimulente puternice. În timp ce indicatorii privind încrederea consumatorilor rămân la niveluri scăzute și există opinii conform cărora economiile strânse de oameni în perioada stimulentelor s-au epuizat, nu am văzut încă acest aspect reflectându-se în datele concrete. Totuși nu te grăbi cu concluziile. Ne aflăm imediat după cel mai agresiv ciclu de înăsprire din ultimele 4 decenii, iar riscurile sunt încă prezente, însă până acum economia din SUA a fost surprinzător de rezistentă și, dacă Fed poate reduce substanțial ratele anul viitor, acest lucru ar putea salva SUA de la o încetinire mai amplă a economiei.

Descarcă raportul special

Instrumentele financiare oferite sunt riscante. Investește responsabil.

Instrumentele financiare oferite sunt riscante. Investește responsabil.

Instrumentele financiare oferite sunt riscante. Investește responsabil.